Bezienswaardigheden in Gouda: dit is de top 10 - indebuurt Gouda (2024)

Als een toerist een dagje Gouda doet, welke bezienswaardigheden mogen ze dan niet overslaan? Wat is er allemaal te doen in Gouda? Wij weten het wel! Dit zijn de 10 populairste highlights in Gouda en omgeving.

Sint-Janskerk

De Sint-Janskerk is van binnen net zo indrukwekkend als het er van buiten uitziet. Wist je dat dit de langste kerk van Nederland is? Binnen vind je de wereldberoemde gebrandschilderde ramen en als je geluk hebt hoor je de indrukwekkende klanken van het orgel. In de Sint-Janskerk is ook een vaste expositie te zien, worden er geregeld concerten gegeven en kun je de kerk bezoeken aan de hand van een audiotour. De kerk is van maandag tot en met zaterdag te bezoeken. Je kunt in de kerk zelf een kaartje kopen. Kinderen tot en met 17 jaar mogen gratis naar binnen.

Rondom de Sint-Janskerk is ook van alles te zien. Hier vind je de meest pittoreske straatjes van Gouda en het oudste gedeelte van onze stad. Loop een rondje rondom de kerk en je komt uit bij de Willem Vroesentuin, een sfeervol stadspark.

Advertentie wordt geladen…

Museum Gouda

In Museum Gouda leer je niet alleen alles over onze mooie stad, maar het gebouw is ook nog eens prachtig om te bezoeken. Het museum zit in het Catharina Gasthuis, een voormalig ziekenhuis uit de middeleeuwen. De chirurgijnskamer en de dolcel zijn nog te bezoeken. Naast kunstobjecten over de Goudse geschiedenis, altaarschilderijen en Goudsplateel, heeft het museum ook vaste en wisselende tentoonstellingen. De tuin van het museum mag je ook zeker niet overslaan. Hier vind je een oase van rust midden in de drukke stad, met verschillende standbeelden die ook het bekijken waard zijn. Bij het museum vind je ook het Museumcafé.

Museum Gouda is van dinsdag tot en met zondag geopend. Tickets kunnen in het museum zelf gekocht worden. Kinderen tot en met 17 jaar mogen gratis naar binnen.

Advertentie wordt geladen…

De Goudse Waag

Kaaskoppen mogen een bezoekje aan de Goudse Waag niet overslaan! Je vindt de Waag aan de Markt, tegenover het Stadhuis. Het gebouw staat hier al sinds 1668 en hier werden de kazen gewogen en verhandeld. Naast dat je hier nu de VVV vindt, kun je hier ook typische Goudse producten kopen. Boven is er een kleine museum, waar je alles leert over de Waag en de kazen die hier verkocht werden. Echte Bourgondiërs doen er ook meteen een mini kaas- en wijn/bierproeverij bij.

De Waag is van maandag tot en met zondag open. De museumwinkel is gratis te bezoeken, voor het museum zelf dien je een kaartje te kopen. Dit kan zowel online als in de museumwinkel. Kinderen tot en met 17 jaar mogen gratis naar binnen.

Advertentie wordt geladen…

Stadhuis van Gouda

Natuurlijk is een bezoek aan Gouda niet compleet zonder het Stadhuis gezien te hebben. Je kunt deze highlight – vrij letterlijk – niet missen. Als een middeleeuws kasteeltje zonder slotgracht staat het eeuwenoude Stadhuis van Gouda midden op de Markt.Het is één van de mooiste stadshuizen van Nederland. Ook van binnen is het een plaatje om te zien. Het interieur stamt deels nog uit de zeventiende en achttiende eeuw.

Voor het Stadhuis zoekt de gemeente momenteel een nieuwe invulling, waardoor het niet altijd mogelijk is om de binnenkant te bekijken. Op maandag en vrijdag is het pand sowieso gesloten, verder hangt het af of er op dat moment huwelijksvoltrekkingen zijn. Ticketverkoop is alleen mogelijk bij het Stadhuis.

Advertentie wordt geladen…

Museumhaven

In de Museumhaven liggen monumentale schepen die het beeld op het water begin 1900 bepaalden. Het is altijd open en gratis te bezoeken. In de Museumhaven kun je ook een kijkje nemen in Werfhuijsof een drankje drinken bij het sfeervolle IJsselhuis. Hier geniet je van een prachtig uitzicht over de Museumhaven.

Tip: in de winter zijn de schepen van de Museumhaven sprookjesachtig verlicht en in juni kun je om de twee jaar genieten van de Museumhavendagen.

Advertentie wordt geladen…

Molen De Roode Leeuw

Wanneer je toch in de Museumhaven bent, loop dan direct door naar molen De Roode Leeuw. Dit is één van de oudste korenmolens van ons land en werkt nog steeds. Hier maken ze ambachtelijk graan- en meelproducten, die ze verkopen aan onder andere bakkers. Ook hebben ze een eigen winkel naast de molen, waar je meel, bloem, gist en nog veel meer kunt kopen.

De molen is open op donderdag en zaterdag.

Advertentie wordt geladen…

Agnietenkapel

De Agnietenkapel is een restant van een voormalig vrouwenklooster. Door de eeuwen heen zijn de gebouwen van dit klooster gesloopt en bleef alleen de kapel staan. Het scheelde niet veel of de Agnietenkapel werd ook gesloopt!

De Agnietenkapel is niet altijd open voor bezoek, maar er worden regelmatig tentoonstellingen georganiseerd. Ook vinden er vaak andere evenementen plaatst, zoals een kledingmarkt voor vintage kleding of een platenmarkt.

Advertentie wordt geladen…

Relais & Châteaux Weeshuis Gouda

Het oude Weeshuis is een prachtig stukje Gouda om even langs te wandelen. Vroeger was dit de plek waar arme wezen naartoe werden gebracht, maar tegenwoordig is het een super-de-luxe hotel. Een overnachting is hier een ware belevenis, maar ook als je niet in dit hotel verblijft kun je hier een drankje drinken of een hapje eten. Bovendien vind je hier het enige restaurant van Gouda met een Michelinster: restaurant Lizz.

Advertentie wordt geladen…

Cheese Experience Gouda

Als je aan Gouda denkt, denk je aan kaas. Dus wat is er nou Goudser dan een attractie over ons gele product? Juist, dat is er niet.Een bezoekje aan de Cheese Experience mag dus niet op je lijstje ontbreken. Hier kun je alles leren over Goudse kaas op een leuke en interactieve manier. Van de geschiedenis tot de productie en de handel, alles komt op een speelse en interactieve manier aan bod.

De Cheese Experience is elke dag geopend en een bezoekje duurt ongeveer 60 á 90 minuten. Kinderen tot en met 4 jaar zijn gratis.

Advertentie wordt geladen…

Kamphuisen Siroopwafelfabriek

Gouda staat niet alleen bekend om kaas, maar ook om de stroopwafels. En ook dit koekje heeft in Gouda een eigen ‘experience’! In de Siroopwafelfabriek van Kamphuisen leer het verhaal van de oorsprong van de Goudse stroopwafel/siroopwafel en kijk je achter de schermen van de bakkerij. Gewapend met een haarnetje ga je siroop proeven, koekjes eten en proberen het geheime recept van de siroopwafel te stelen.

De Siroopwafelfabriek is elke dag geopend, behalve op zondag. Kinderen tot en met drie jaar mogen gratis mee.

Advertentie wordt geladen…

Meer informatie

Gratis budgettip: wil je naar de Siroopwafelfabriek, Gouda Cheese Experience én naar de Sint-Janskerk? Dan ben je goedkoper uit met een combiticket.

Stadswandelingen

Veel van deze highlights zijn ook te zien met een stadsgids. Zo kun je bij Stadswandelingen Gouda kiezen voor de Parels van de stad-wandeling, waarbij je meteen de belangrijkste bezienswaardigheden ziet. Ook de Goudse Gidsen Gilde biedt mooie stadswandelingen aan in diverse thema’s.

Parkeren

Gouda ligt erg centraal in de randstad en is dus prima te bereiken met de trein vanuit Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. Mocht je met de auto willen komen, let dan op: in de gehele binnenstad is het betaald parkeren, behalve op zondag. Er zijn drie parkeergarages in en rondom de binnenstad van Gouda en drie grote parkeerterreinen. Kijk voor de huidige tarieven en meer informatie op ParkeerService Gouda.

Nog maar uit je bezoek halen? Lees dan ook:

  • Geheimpje: 8 x deze Goudse horecazaken hebben een stadstuin

    Even geen zin in drukte? Ontwijk de Markt in Gouda en zoek een plekje in een sfeervolle binnentuin. Deze zaken…

    Bezienswaardigheden in Gouda: dit is de top 10 - indebuurt Gouda (11)

  • Broodje Goudse kaas tot kimchi bun: hier haal je een belegd broodje in Gouda
  • Wedden? Zelfs echte Gouwenaars ontdekken nieuwe plekken dankzij stadsgidsen Robert en Ed

Advertentie wordt geladen…

Bezienswaardigheden in Gouda: dit is de top 10 - indebuurt Gouda (2024)

References

Top Articles
Kendall Love Island Leak: What We Know About the Viral Video gmu | raekou
Why Is Kendall From Love Island Trending? Leaked Videos And Online Harassment xhl | raekou
Bleak Faith: Forsaken – im Test (PS5)
How Much Does Dr Pol Charge To Deliver A Calf
Grange Display Calculator
Kentucky Downs Entries Today
Riegler & Partner Holding GmbH auf LinkedIn: Wie schätzen Sie die Entwicklung der Wohnraumschaffung und Bauwirtschaft…
Pwc Transparency Report
Crusader Kings 3 Workshop
Wunderground Huntington Beach
Void Touched Curio
Belly Dump Trailers For Sale On Craigslist
Foodland Weekly Ad Waxahachie Tx
National Office Liquidators Llc
Viprow Golf
Suffix With Pent Crossword Clue
Mani Pedi Walk Ins Near Me
Michigan cannot fire coach Sherrone Moore for cause for known NCAA violations in sign-stealing case
Craiglist Tulsa Ok
Salem Oregon Costco Gas Prices
Vistatech Quadcopter Drone With Camera Reviews
2024 INFINITI Q50 Specs, Trims, Dimensions & Prices
Seeking Arrangements Boston
Craigslist Illinois Springfield
Silky Jet Water Flosser
Afni Collections
Mami No 1 Ott
The Hoplite Revolution and the Rise of the Polis
Matlab Kruskal Wallis
Black Adam Showtimes Near Amc Deptford 8
Laurin Funeral Home | Buried In Work
Sephora Planet Hollywood
Scottsboro Daily Sentinel Obituaries
Uc Santa Cruz Events
Japanese Big Natural Boobs
Puretalkusa.com/Amac
Gotrax Scooter Error Code E2
Gas Buddy Il
Darkglass Electronics The Exponent 500 Test
Beds From Rent-A-Center
New Starfield Deep-Dive Reveals How Shattered Space DLC Will Finally Fix The Game's Biggest Combat Flaw
Dobratz Hantge Funeral Chapel Obituaries
The Largest Banks - ​​How to Transfer Money With Only Card Number and CVV (2024)
Union Supply Direct Wisconsin
60 Days From August 16
Dineren en overnachten in Boutique Hotel The Church in Arnhem - Priya Loves Food & Travel
Theater X Orange Heights Florida
Germany’s intensely private and immensely wealthy Reimann family
Here’s What Goes on at a Gentlemen’s Club – Crafternoon Cabaret Club
Diamond Desires Nyc
Festival Gas Rewards Log In
BYU Football: Instant Observations From Blowout Win At Wyoming
Latest Posts
Article information

Author: Dan Stracke

Last Updated:

Views: 6245

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dan Stracke

Birthday: 1992-08-25

Address: 2253 Brown Springs, East Alla, OH 38634-0309

Phone: +398735162064

Job: Investor Government Associate

Hobby: Shopping, LARPing, Scrapbooking, Surfing, Slacklining, Dance, Glassblowing

Introduction: My name is Dan Stracke, I am a homely, gleaming, glamorous, inquisitive, homely, gorgeous, light person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.